Jak se připravit na JIZ50?

Zařaďte do přípravy hole!

Bezesporu nejjednodušším i nejlevnějším řešením je pro běžce tzv. Nordic running neboli běh s holemi. Pro tento typ tréninku se používají běžkařské hole osazené tzv hroty. Ideální délku takových to holí lze vypočítat pomocí vzorce: (výška postavy x 0,84) – 10 cm. Znamená to tedy, že zimní hole na klasiku budou zbytečně dlouhé, ale v rovinatějším terénu by to, alespoň ze začátku, mohlo stačit. Použití příliš dlouhých holí totiž neumožňují vykonávat správný rozsah práce paží a ty následně zůstávají příliš vzadu. Výhodou Nordic runningu je, že se do celého pohybového cyklu zapojují i svaly horní části těla. Zapojení svalstva celého těla je fyzicky náročné, což vede ke zvyšování fyzické kondice, ale i k efektivnějšímu snižování váhy. Výhodou je také vyšší šetrnost ke kloubům a šlachám dolních končetin ve srovnání s během.

Jaké hole tedy ideálně zvolit? Raději než těžké hliníkové hole, které se vám budou špatně vracet do ruky, zvolte nějaké obyčejné karbonové hole. Dejte si však pozor, aby takové hole měly obsah karbonu minimálně 60%, jinak budou příliš měkké.  Nemusíte se bát, že by vás pořízení takových holí nějak zruinovalo, jelikož dostačující hole seženete okolo 1 500 Kč.

Trénujte v pohodlí domova

Určitě se shodneme, že trénink za krásného počasí a v pěkném prostředí jde tak nějak sám. Ne vždy má člověk čas či chuť vyrazit někam do přírody. V takovém případě může být užitečným pomocníkem některý z lyžařských trenažerů např. Ercolina. Jedná se vlastně o obdobu veslařského trenažerů, který se montuje na stěnu, takže nezabere moc místa. Velkou výhodou je, že si můžete nastavit širokou škálu odporů, tedy od jízdy z mírného kopce až po strmé stoupání. Navíc si přitom můžete pustit rádio či třeba nějaký záznam závodu =). Z hlediska rozvoje silové vytrvalosti se jedná o jeden z nejlepších tréninkových prostředků. Někoho však může odradit vyšší pořizovací cena (necelých 30 000Kč) nebo určitá monotónnost tréninku v domácích podmínkách. Dobrou zprávou je, že se lyžařské trenažery již začínají objevovat ve větších posilovnách, takže si ho nemusíte hned kupovat.

Rozhodně byste však neměli zapomínat ani na posilování. Zejména vhodné je kombinovat cviky zaměřené na střed těla s komplexními cviky (dřep, mrtvý tah či bench press,..) za použití submaximálních vah, tedy v jedné sérii odcvičit maximálně pět opakování.

 

Lyžujte v létě

Nordic running či lyžařské trenažéry jsou dobrými tréninkovými doplňky, které dokážou trénink zpestřit a je jedno, zda se připravujete na běžecký či běžkařský závod. Pokud se však chcete připravit opravdu kvalitně, na nějaký ten oblíbený závod, či prostě jenom milujete ten pohyb, tak potom jsou jasnou volbou kolečkové lyže. Stejně jako u běžek existují kolečkové lyže určená na klasiku i bruslení, jelikož plně univerzální lyže vyrobit nelze. Před pořízením kolečkových lyží je tedy dobré si oba typy dobře vyzkoušet, abyste věděli, jaká varianta vám více vyhovuje. Obě varianty totiž mají svoje plusy i mínusy, takže nelze jednoznačně říct, co bude komu více vyhovovat. Pokud byste se báli stoupnout hned sami na kolečkové lyže, tak předtím určitě vyrazte na nějaký kurz, kde vám vše názorně ukážou a vysvětlí. Vyvarujete se zbytečným chybám a naučíte se lyže bezpečně ovládat.

Na kolik vlastně takové vybavení na kolečkové lyže vyjde? Dobrá zpráva je, že běžkaři mohou použít zimní boty i hole, u těch je však zapotřebí přehodit zimní košíčky na letní hroty. Cyklistickou helmy většina lidí má, stejně jako nějaké sportovní rukavice. Potom tedy již zbývají jenom samotné kolečkové lyže, které se vč vázání dají pořídit již okolo 5 500 Kč. Případně ještě můžete alespoň ze začátku doplnit Vaši výbavu o chrániče, které vám dodají větší jistotu.

Obrovskou výhodou kolečkových lyží je, že na nich můžete jezdit prakticky celoročně, tedy pokud nebydlíte někde vyloženě v horách. Navíc s tím, jak se zlepšují vaše dovednosti, tak se i rozšiřujete možnosti, kam na kolcích vyrazit, takže vlastně můžete neustále objevovat něco nového.

Posted in: Informace o kolečkových lyžích

Related posts