Drlík bělokarpatská dvacítka - report

Závod byl lokalizován do malebné krajiny Bílých Karpat na pomezí se Slovenskou republikou. Bílé Karpaty jsou sice krásné v každé roční době, ale jaro, a zejména jaro na Horňácku, specifické etnografické oblasti na pomezí Moravy a Slovenska, je přece jenom trochu jiné. Zdejší horské louky, ozdoba tohoto kraje, totiž rozkvetou do krásy a je na nich možno kromě jiných rostlin vidět také různé druhy orchidejí, jinde u nás již řídké, či se nevyskytující. 

Na startu pátečního prologu (Hrubá Vrbka – Malá Vrbka – Výzkum, 3 km, nastoupáno 158 m na posledních cca 1,4 km) se sešli závodníci v kategoriích dorostenci, dorostenky, muži, ženy, veteráni a veteránky. Veteráni a veteránky tvořili ½ startovního pole a zcela oprávněně měli vytvořeny tři věkové kategorie, protože přirozený pokles výkonnosti po 45 – 50 letech věku je natolik výrazný, že musí být hodnoceni samostatně, jak prezentují výkonnostní atletické tabulky.

Vítězem prologu bez ohledu na kategorie se stal 15 letý dorostenec Vojtěch Telecký z SK Skol Brno v čase 12:12, v dorostenkach Tina Miranová v čase 14:17 z týmu SK Rossignol team Pustevny, druhá byla Charlotte Peňázová z SK Skol Brno, která byla v cíli v čase 15:52. Dorostencům závod evidentně svědčil a potvrdili, že jsou pod kvalitním trenérským vedením. Veteráni to s maximálním nasazením zvládli pod 20 min, když dokázali zdolat i závěrečných 1,3 km s převýšením 145 m, což představovalo sklon 11,2 % a bylo ekvivalentní stoupání ze Smědavy směrem na Knajpu, obávaný to kopec a noční můra lyžařů na Jizerské 50.. Společenský význam závodu podtrhl svojí přítomností starosta obce Igor Vavřík při vyhlašování výsledků a účastníci dostali po kaléšku.

V sobotu se jel hlavní závod, v případě dorostenců a dorostenek na 11 km (Javorník – Hryzálecké Mlýny – Nová Louka - Pod Kubíkův vrch), ostatní kategorie na 19 km z Javorníku údolím Veličky směrem na Vápenku, kde byla otočka a sjížděli jsme zpět k Hryzáleckým Mlýnům, kde jsme odbočili na Novou Lhotu a stoupali jsme Pod Kubíkův vrch, kde byl cíl. Posledních 5 km od Hryzáleckých Mlýnů je stále do kopce s celkovým převýšením 300 m, z toho na posledních 2,7 km závodu od ostré pravotočivé zatáčky na konci Nové Lhoty jsme překonávali celkové převýšení 191 m, sklon 7,2 %, a zde všichni závodníci trpěli, veteráni dvojnásob. Bylo to výživné, o čemž svědčila i reakce Václava Štěpánka, jedoucího v šátku Lawrence z Arábie, po dojezdu do cíle, že toho má na úvod sezóny a první závod od J50 2023, opravdu dost.

V dorostencích byl opět nejrychlejší Vojtěch Telecký v čase 43:22 a Charlotte Peňázová v čase 1:01:05, oba SK Skol Brno. V mužích zvítězil Petr Kolaja v čase 1:00:26 před Michalem Vankem, který dosáhl času 1:02:33, třetí byl Tomáš Frýdl za 1:03:22, oba Sun sport Team. Ostatní účastníci závodu si tak mohli poměřit aktuální sportovní výkonnost s republikovou špičkou, která v zimě zajížděla výsledky v seriálu dálkových běhů seriálu Ski classics v elitní stovce. Ve skvělé formě se představil i Karel Hlavica z VIVATSPORT Teamu, který si časem 1:06:38 dojel pro první místo v kategorii veteráni mladší a Jaroslav Trávníček, který časem 1:10:11 zvítězil v kategorii veteráni starší, absolutorium si zaslouží Josef  Kvita st. (1951), který zvládl závod za 1:41:19 po rekonvalescenci vymknutého lokte v uplynulé zimě.

V kategorii ženy zvítězila Tina Miranová z týmu SK Rossignol team Pustevny v čase 1:18:26 před Paulinou Wojciechowskou z Polska, tým Grupe Duzego Ryzyke, která zvládla závod v čase 1:35:40. Ve veteránkách mladších zvítězila stejně jako v pátek jediná účastnice Veronika Floriánová v čase 1:27: 41 a potvrdila svůj výkonnostní nárůst z loňského roku.

Zpestřením sobotního závodu byl hudební doprovod v cíli v podání Hudeckého tria Petra Mičky, který jsme sice při dojezdu příliš nevnímali, protože jsme dojížděli po náročném táhlém stoupání groggy, vychutnali jsme si jej až po prvotní regeneraci. Trio vytvořilo příjemný rámec závěru závodu při vyhlašování výsledků v cíli na Kubíkově vrchu s výhledem na lesozemědělskou krajinu Slovensko - moravských Karpatů.

Poděkování patří organizátorům závodu, hlavnímu protagonistovi Václavovi Štěpánkovi a Michalu Vankovi, závodní jury v čele s Petrou Vankovu, všichni ze Sun sport Teamu a řadě místních dobrovolníků z vlastivědného spolku a přátel Václava Štěpánka, bez kterých by se to neobešlo.  V neposlední řadě patří poděkování taky sponzorům: INA SPORT, CLEAN SPORT, Silvini, Sun sport a Drlik rollerski, kteří zajistili pěkné ceny pro vítěze.

Výsledky ze závodu:https://t.ly/RGy1K

Fotky ze závodu: https://photos.app.goo.gl/sxCHjJAxmkZkkSS57 

Posted in: Závody na kolečkových lyžích

Related posts